دوربين مداربسته و نگراني از فناوري تشخيص چهره
فناوري تشخيص چهره به سرعت در حال گسترش است. نرم افزاري که با مقايسه تصاوير چهره انسان با يک پايگاه داده از سوابق کل جامعه، افراد را شناسايي مي کند و قطعا دنياي آينده ما را نيز تغيير خواهد داد؛ البته اين فناوري در همين لحظه که اين مطلب منتشر مي شود به شدت در چين گسترده شده است اما آيا کل دنيا آماده پذيرش اين مهمان ناخوانده در لحظه لحظه زندگي روزمره هست؟ به طور معمول اين فناوري در بين نيروهاي پليس بيشتر رواج يافته اما در فرودگاه ها، ايستگاه هاي راه آهن و مراکز خريد نيز در حال استفاده گسترده است و اين مي تواند چالش هاي عجيبي در زندگي آينده همه ما ايجاد کند.
همان طور که گفتيم فناوري تشخيص چهره به شدت در دنيا در حال گسترش است و به همين دليل بحث بر سر نتايج استفاده از اين فناوري در آينده نزديک بسيار ضروري خواهد بود. براي مثال فعالان، سياستمداران، دانشگاهيان و حتي نيروهاي پليس در مورد تأثير شناسايي چهره بر فرهنگ سياسي مبتني بر حقوق و دموکراسي ابراز نگراني هاي جدي مي کنند. البته چنين موضوعي در کشورهايي با ساختار متمرکز سياسي مانند چين، بحث هاي زيادي در بر نخواهد داشت اما آيا جهان غرب و کشورهايي که خود را صاحب دموکراسي مي دانند نيز مي توانند چنين تعرض هايي به حريم شخصي را تاب بياورند؟ علاوه بر همه اين موضوعات در کشور ما ايران اين چالش ها در آينده اي نزديک مي تواند به شدت زندگي ما را تغيير دهد.
بيشتر بخوانيد: هايک ويژن
در اينجا 4 دليل را براي شما بيان مي کنيم که ما بايد نگران استفاده از فناوري تشخيص چهره در فضاهاي عمومي باشيم.
1. نظارت شديد خودکار بر زندگي روزمره
در بحث نگراني از فناوري تشخيص چهره بحث هاي نظارت شديد دولت بر رفتار عمومي در ابتداي موضوعات قرار مي گيرد به عبارتي با استفاده از اين فناوري نظارت بر رفتار شهروندان از سوي دولت به شدت زياد مي شود. بگذاريد با يک مثال واقعي تر بحث را باز کنيم، دوربين هاي مدار بسته در حال حاضر در سراسر شهرهاي ما گسترده شده اند، اما براي استفاده دولت از فيلم اين دوربين ها عليه شما، آنها بايد کليپ هاي خاصي از شما را پيدا کنند که کاري را انجام مي دهيد تا به استناد به اين فيلم ها جرمي به شما نسبت داده شود.اما با مجهز شدن اين دوربين ها به فناوري هاي مبتني بر تشخيص چهره چنين نظارت هايي به شدت افزايش مي يابد و تشديد مي شود. بنابراين فناوري تشخيص چهره ، نظارت بر رفتار هاي عمومي را به سطوح جديدي مي رساند. همچنين اين فناوري اين امکان را براي نظارت زنده و خودکار بر روي افراد در هنگام انجام کارهاي روزمره فراهم مي کند و به مقامات اين فرصت را مي دهد تا هر حرکت شما را رديابي کنند. اين يک فيلم هاليوودي نيست، اين داستاني است که همين لحظه در حال اجرايي شدن در دنياي واقعي است.
2. عدم وجود چارچوب قانوني يا نظارتي مشخص
اکثر کشورها قانون خاصي براي استفاده از دوربين هاي تشخيص چهره ندارند که استفاده از اين فناوري را تنظيم کند. اگرچه برخي از قانونگذاران در تلاشند اين مورد را تغيير دهند اما براي رسيدن به يک قانون مشخص و درست راه بسياري بايد طي شود. به همين دليل است که اين بلاتکليفي حقوقي راه را براي سو استفاده از اين فناوري باز مي کند، مانند به دست آوردن تصاوير ما بدون اطلاع و رضايت ما و استفاده از آنها به روش هايي که تصويب نمي کنيم.
3. نقض حريم خصوصي
حق حريم خصوصي، حتي در فضاهاي عمومي نيز اهميت دارد. اين موضوع از فاش شدن هويت ما در مقابل دخالت دولت ها و بدون درخواست دولت يا شرکت هاي خصوصي محافظت مي کند. ضبط و ذخيره سازي و تجزيه و تحليل تصاوير ما در مقياس بزرگ و گسترده در فناوري تشخيص چهره، اين حق عمومي و انساني را تضعيف مي کند زيرا اين بدان معناست که ما ديگر نمي توانيم در ملا عام کاري انجام دهيم بدون اينکه دولت در مورد آن آگاهي نداشته باشد. بنابراين در بحث نگراني از فناوري تشخيص چهره چهره نقض حريم خصوصي افراد مهمترين دغدغه عمومي به حساب مي آيد.
4. تخريب فرهنگ سياسي دموکراتيک
موضوع مهم ديگر اين است که نظارت گسترده عموم مردم با استفاده از فناوري دوربين هاي تشخيص چهره مي تواند افراد را از حضور در رويدادهاي عمومي منصرف کند. اين موضوع مي تواند مشارکت در اعتراضات سياسي و کارزارهاي تغيير جامعه را نيز به طور کامل خفه کند. همچنين اين تکنولوژي مي تواند رفتار ناسازگار را به شدت سرکوب کند و بدين شکل ما شاهد يک جامعه مرده خواهيم بود. اين اثر خنثي کننده نقض جدي در حق آزادي اجتماعات ، و آزادي بيان به حساب مي آيد.
دنياي فردا تحت نظارت دوربين ها!
تشخيص چهره سوالات بزرگتري را نيز برجسته مي کند که پيرامون آنها استفاده از انواع دوربين ها و سيستم هاي نظارتي براي جامعه قابل قبول شناخته شده است. اين يک واقعيت پيچيده است که دوربين هاي نظارتي هر روز پيچيده تر مي شوند بدون اينکه لزوماً تفاوت زيادي با مدل هاي آنالوگ سابق خود از نظر ظاهر داشته باشند. هيچ نشانه و اطلاعاتي وجود ندارد که در مورد قابليت هاي پيشرفته آنها به ما بگوييد، اين بدان معناست که فعاليت هاي پشت سر اين دوربين ها شفافيت کمتري پيدا مي کنند و در نتيجه شما نمي دانيد که با استفاده گسترده از اين سيستم ها چه بلايي قرار است بر سر جامعه آينده بشريت بيايد.
براي مثال همزمان با کوچک سازي اين فناوري و کاهش هزينه هاي نصب و راه اندازي، انواع جديدي از دوربين ها از جمله دستگاه هاي ويدئويي، هواپيماهاي بدون سرنشين و ديگر تجهيزات نظارتي نيز به وجود آمده اند. در عين حال، تکنيک هاي تصويربرداري و ضبط بيشتر و بيشتر استاندارد و گسترده شده اند. اين تکنولوژي ها، امکان ارتباط بيشتر بين سيستم ها را فراهم مي کند و کيفيت را تا آنجا افزايش داده است که تصاوير مي توانند در دادرسي هاي قانوني يک گواهي قابل اعتماد به حساب آيند.
بيشتر بخوانيد: دوربين مداربسته
علاوه بر تشخيص چهره ، ما شاهد ظهور دوربين هايي هستيم که قادر به رديابي و تشخيص اشيا نيز هستند، به علاوه پيشرفت در تجزيه و تحليل سر و صدا يا بو نيز از ديگر قابليت هاي دوربين هاي مداربسته نوين به حساب مي آيند. نيروهاي پليس در ايالات متحده و انگليس سيستم هايي را آزمايش مي کنند که پيش بيني مي کند افراد احتمال ارتکاب جرم را دارند يا خير. همه اين موضوعات در کنار هم يک جهش کوانتومي از دوربين هاي مداربسته قديمي به سمت آينده است. دوربين هايي که در يک تحول سريع اگر چه ممکن است در ظاهر به امنيت بيشتر محيط هاي شهري کمک کنند اما در اصل خودشان به يک چالش امنيتي در آينده تبديل خواهند شد.
بيشتر نظرسنجي ها حاکي از آن است که عموم مردم طرفدار استفاده از دوربين هاي مداربسته هستند ، اما سوال اصلي اين است که اگر عموم مردم بدانند که اين سيستم هاي نظارتي نوين قادر به چه کارهايي هستند آيا همچنان از اين سيستم ها پشتيباني مي کنند؟ با توجه به اکثر واکنش ها در رسانه ها براي شناسايي چهره ، به نظر مي رسد که جواب اين سوال قطعا منفي باشد.
ابهامات در تکنولوژي تشخيص چهره مي تواند وقايع ناگواري براي نسل آينده رقم بزند. بنابراين حاکميت و مقررات بايد سريعاً متحول شوند تا قوانين شفافي براي استفاده از اين تکنولوژي تدوين شوند. آيا ايران نيز براي چنين مشکلي که احتمالا در آينده گريبان جامعه را خواهد گرفت تدابيري انديشيده است؟
- http://seo77.samenblog.com/%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%B1%DA%98%DB%8C%D9%85-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA.html
- http://seo77.samenblog.com/%D9%84%D8%B2%D9%88%D9%85-%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82%DB%8C-%D9%88-%D9%88%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%AA.html
- http://seo77.samenblog.com/%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D9%85%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D9%87.html
- http://seo77.samenblog.com/%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D9%86%D8%AC%D9%85%D9%86-%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D9%88%D8%A8-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D9%86%D8%AC%D9%85%D9%86.html
- http://seobaz.famblog.ir/post/18