معرفي فناوري EIS در دوربين مداربسته و کاربرد هاي آن
سيستم تثبيت کننده تصوير، به مجموعه اي از فناوري هايي اطلاق مي شود که براي اصلاح تاري تصاوير در دوربين مدار بسته مورد استفاده قرار مي گيرد. اين تاري تصاوير معمولا از ارتعاشات اجتناب ناپذير به دليل حرکت دوربين در محل نصب ناشي مي شود. معمولا نصب دوربين مداربسته در فضاهاي روباز آن را در معرض تکان هاي ناشي از عوامل فيزيکي يا طبيعي همچون باد، باران و … قرار مي دهد. به همين جهت توسعه دهندگان تکنولوژي هاي مربوط به سيستم هاي امنيتي و نظارتي با توليد فناوري هايي نرم افزاري و سخت افزاري در صدد کاستن اين نقائص هستند.
وجود نويز و تاري در تصاوير يک امر اجتناب ناپذير است. تکنيک تثبيت کننده تصوير به شما کمک مي کند تا جزئيات دقيقتر و با وضوح بالا از تصاوير داشته باشيد. تکنيک هاي تثبيت کننده تصوير به طور کلي و بر اساس عملکرد آنها به دو نوع زير طبقه بندي شوند:
- اصلاح بر اساس حرکت لنز
- اصلاح بر اساس برنامه نرم افزاري
در ادامه به شرح هر کدام از موارد بالا و در نهايت به ارائه مقايسه اي ميان اين دو مي پردازيم.
تثبيت کننده تصوير (EIS)
تثبيت کننده تصوير الکترونيکي و يا (Electronic image stabilization) روشي است که در آن مشکل تاري تصوير در سطح نرم افزاري و پس از اينکه سيگنال نوري به سيگنال ديجيتال تبديل گرديد، بر طرف مي شود. همانطور که ميدانيد هر دوربين مدار بسته اي داراي يک چيپ يا حسگر تصوير است که وظيفه دارد که اين سيگنال نوري را دريافت نموده و براي تشکيل تصوير اين سيگنال هاي نوري را به سيگنال هاي ديجيتالي تبديل نمايد. اين روش اصلاح نقائص تصاوير را پس از تشکيل تصوير انجام مي دهد يعني بعد از زماني که نور از سنسور عبور کرد.
نحوه عملکرد EIS
الگوريتم عملکرد EIS بدين نحو است که پردازنده ابتدا تصوير را به تکه هاي کوچک تقسيم مي کند و سپس آن را با فريم هاي قبلي مقايسه مي کند. سپس تشخيص مي دهد که حرکت موجود در تصوير ناشي از يک شي متحرک در تصوير بوده و يا يک لرزش ناخواسته بوده و اصلاحات مورد نياز را انجام مي دهد. در اين حالت هنگامي که تصوير اصلاح شده با تصوير قبلي جايگزين مي گردد قاعدتا بخش هايي از آن حذف مي شود و نسبت به تصوير اصلي (که داراي نويز است) کوچکتر خواهد بود. اين ممکن است منجر کاهش کيفيت کلي اين فناوري شود اما اين کاهش زياد چشمگير نيست و قابل اغماض است.
تثبيت کننده تصوير OIS
در اين روش عمل تثبيت و اصلاح نويز در تصوير با تغيير مسير نوري در سنسور انجام مي گردد. اين عمل در زمان واقعي است و از اين رو هيچ تغييري يا کاهش کيفيتي در تصوير رخ نمي دهد. در اين روش سنسورهاي تشخيص لرزش (سنسورهاي ژيروسکوپي) مورد استفاده قرار مي گيرند که اين اطلاعات را به يک ميکرو رايانه منتقل مي کنند که به نوبه خود آنها را به سيگنال تصوير تبديل مي کند و در نهايت منجر به حرکت لنز به منظور اصلاح نويز تصوير مي شود. به زبان ساده در اين روش لنز دوربين مدار بسته با حرکت مکانيکي خود منجر به اين مي گردد که نور همواره به سنسور دوربين برخورد کند.
مقايسه عملکرد EIS و OIS
مزيت اصلي سيستم OIS اين است که هيچگونه تغييري در تصوير نهايي اتفاق نمي افتد زيرا تغييرات لازم قبل از اينکه سيگنال نوري به سنسور تصوير برخورد کند اتفاق مي افتد. اما همانطور که ميدانيد اين فناوري يک فناوري سخت افزاري است و ذاتا از لحاظ وزني به دوربين فشار مي آورد.
در حال حاضر تکنولوژي EIS به دليل سبکي و قيمت مناسب تر و همچنين با وجود بهبود هايي که در الگوريتم عملکردي آن به منظور افزايش کيفيت تصوير صورت گرفته بسيار محبوبتر و رايج تر به نظر مي رسد. البته شايد استفاده از تکنولوژي OIS در رزولوشن و شرايط نور ضعيف، منطقي تر به نظر برسد.